Meksyk – Tacos

To jeden z najpopularniejszych meksykańskich przysmaków. Podstawą tacos jest tortilla przygotowywana z mąki kukurydzianej. W klasycznej wersji tego dania placek jest wypełniony mięsem wołowym. Z czasem powstały różne wariacje na temat tej sycącej potrawy – z wieprzowiną, kurczakiem, owocami morza czy wegetariańskie. Tortillę wypełnia się również np. czerwoną fasolą i kukurydzą oraz aromatyczną salsą, czyli rodzajem sosu przygotowywanego ze zmiksowanych warzyw lub owoców.

LONDYN – JEDZENIE GOURMET Z MOBILNYCH VANÓW

Prawdziwa gratka dla miłośników kulinarnych doznań, którzy cenią wysokiej jakości produkty, sposób podania i idealne doprawienie. W mobilnych vanach można rozkoszować się nawet najprostszymi połączeniami smakowymi, ale stworzonymi z ogromną precyzją. Uliczna degustacja małych porcji z każdym kęsem ma dawać nie uczucie sytości, ale przyjemność!

FRANCJA – CRÊPES

Dziś zjesz je w całej Francji, chociaż pochodzą z historycznej Bretanii. To właśnie tam powstały pierwsze crêperies – bary naleśnikowe. Ta przekąska przypomina polskie naleśniki, jednak jest o wiele cieńsza. Ich nazwa pochodzi od łacińskiego słowa cripsa, co oznacza „zrolowany” lub „zwinięty” i w takiej formie właśnie się je podaje. Najsłynniejsza wersja tego dania to Crêpes Suzette – flambirowane naleśniki podawane z syropem pomarańczowym. Deser ten zjesz w najwykwintniejszych restauracjach we Francji, ale również w ulicznych food truckach, w których podawane są ich najróżniejsze słodkie wariacje z kremem czekoladowym na czele!

MAROKO – HARIRA

To narodowa marokańska zupa. Jej nazwa pochodzi od arabskiego słowa harr – gorący. Dzięki właściwościom wzmacniającym przywraca muzułmanom siły po poście w czasie ramadanu. Jej podstawę stanowi mięso, najczęściej baranina, ciecierzyca, soczewica, bób lub groch. Dodatkowo w tradycyjnej harirze znajdziesz warzywa oraz dużą ilość aromatycznych, charakterystycznych dla tamtego regionu przypraw. W celu zagęszczenia zupy dodaje się do niej kuskus, ryż lub makaron, a na końcu daktyle, kolendrę lub sok z limonki.

JAPONIA – RAMEN

Japońskie słowo ramen oznacza zarówno popularną japońską zupę, jak i dodawany do niej makaron wytwarzany z mąki pszennej. Danie to swoją popularność zyskało w Japonii dopiero po II wojnie światowej. Podstawą zupy jest wywar na bazie wieprzowiny, ryb lub bulion warzyw. Poza bulionem i makaronem w ramenie znajdziesz dodatki zależne od jego odmiany. Wyróżnia się kilka rodzajów tej zupy: shio-ramen, w którego skład wchodzi głównie drób, tonkorsu-ramen – gęsty i tłusty, przygotowywany na bazie wieprzowych kości, shōyu-ramen o ciemniejszym kolorze ze względu na to, że jest doprawiony sosem sojowym, a także miso-ramen – odmiana pochodząca z Hokkaido, przyprawiona pastą miso.

TAJLANDIA –  PAD THAI

To król tajskiego street foodu, którego nazwa oznacza ,,smażone w tajskim stylu”. Jego tradycyjną wersję przygotowuje się w woku – rodzaju patelni, która pozwala na bardzo wydajną obróbkę cieplną, dzięki czemu czas przygotowywania jest bardzo krótki, a pad thai od razu gotowy do spożycia. Podstawą tego dania jest smażony makaron ryżowy podawany z tofu, krewetkami lub kurczakiem, z dodatkiem marchewki i kiełków fasoli. Całość doprawia się sosem rybnym, ostrygowym i sokiem z limonki. Danie podaje się z jajkiem, posiekaną szalotką, szczypiorkiem i prażonymi orzechami.