ŚWIĘTO CHLEBA

Gdańsk, 28 lipca – 19 sierpnia

Podczas gdańskiego Jarmarku św. Domini­ka odbędzie się 23. edycja Święta Chleba. To  niepowtarzalna okazja, by w jednym miejscu spróbować słodkich i wytrawnych wypieków renomowanych piekarni i cukierni, a następnie wystawić im ocenę. Jury, wyłonione spośród publiczności, wybierze Smakołyk Święta Chleba w kategorii cukierniczej i piekarskiej oraz najlepszy chleb domowego wypieku, wyrabiany przez amatorów. Wszyscy goście będą mogli wziąć udział w konsultacjach dietetycznych oraz poznać przekazywane z pokolenia na pokolenie tajniki piekarskie.

MAT. PRAS. FESTIWALU PIEROGÓW

FESTIWAL PIEROGÓW

Kraków, 15-19 sierpnia

W stolicy Małopolski po raz szesnasty będzie można wziąć udział w wydarzeniu poświęconym pierogom i odkryć ich smak na nowo. Na Małym Rynku dowiemy się, czyje ciasto i farsz zaskarbią sobie największą przychylność jury oraz publicz­ności, zdobywając statuetki św. Jacka i Kazimie­rza Wielkiego. Spotkanie miłośników mącznych specjałów to nie tylko okazja do ucztowania. Dla uczestników przygotowano też konkursy kulinar­ne oraz bogaty program artystyczno-muzyczny.

FOT. MAT. PRAS. JARMARKU JAKUBOWEGO

JARMARK JAKUBOWY

Szczecin, 19-22 lipca

Place Katedralny i Orła Białego w Szczecinie na kilka dni staną się miejscami promującymi tradycyjną i regionalną żywność. Podczas dzie­siątej edycji jarmarku ponad 200 wystawców zaprezentuje swoje wyroby stanowiące element lokalnego dziedzictwa kulturowego. Zagoszczą tu również ludowi artyści, zespoły folklorystyczne i rzemieślnicy. W tym roku głównym gościem wydarzenia będzie zespół Raz Dwa Trzy. Jak podkreślają organizatorzy, jest to przedsięwzięcie łączące współczesność z tradycją jarmarków związanych historycznie z religijnym odpustem, handlem i ze wspólną zabawą.

EUROPEJSKI FESTIWAL SMAKU

Lublin, 3-9 września

Warto przedłużyć wakacje i we wrześniu przyjechać do Lublina, który na kilka dni stanie się centrum europejskiego smaku. Festiwal to jedno z największych wielokulturowych wydarzeń w kraju, podczas których można się rozsmakować w kulinarnej, muzycznej i arty­stycznej różnorodności. Jubileuszowa, 10. edycja poświęcona będzie dwudziestoleciu między­wojennemu. Wśród gości pojawią się wystawcy z całego świata i sławni szefowie kuchni, m.in. Robert Makłowicz i Jean Bos.

MAT. PRAS. OGÓLNOPOLSKIEGO FESTIWALU DOBREGO SMAKU

OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL DOBREGO SMAKU

Poznań, 15-19 sierpnia

Poznański Stary Rynek zaprasza entuzjastów odkrywania specjałów z różnych zakątków Polski na degustację: serów, nalewek, ryb, wędlin, miodów czy win. Obok rodzimych wystawców pojawią się również zagraniczni, promujący własne produkty. Tradycyjnie już w trakcie festiwalu odbędzie się konkurs restauratorów – tegorocznym tematem jest czarna polewka, czyli tzw. czernina. Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu został kilkakrotnie rekomendo­wany przez prestiżowy przewodnik kulinarny Gault&Millau jako wydarzenie, którego nie wolno pominąć.